Drágább, mint az MVK – kipróbáltuk a miskolci bérrollereket

Megosztás

Miskolcon a mai naptól elérhetővé vált az a 330 darab közösségi roller, amit 184 mikromobilitási ponton lehet igénybe venni. Ezek közül teszeteltünk le egyet. Bemutatjuk mit tapasztaltunk, hogyan működik a rendszer és milyen szabályok vonatkoznak a használatára.

Az eszközök meglepően jól felszereltek, főleg ha összehasonlítjuk a Nyíregyházán és az ország más pontjain megtalálható Lime rollerekkel. A Tier közlekedési eszközei nagyobb kerekekkel rendelkeznek, ami nagyobb komfortérzetet és stabilitást biztosít. Emellett található rajtuk irányjelző, ami sokat segít a körülöttünk utazóknak. A Miskolcon található járművek, rendelkeznek egy első és egy hátsó fékkel, valamint telefontartóval, ami vezetéknélküli töltést is biztosít. Emellett tálálhatunk rajtuk egy kampót táskának vagy szatyornak, irányjelzőt, csengőt és egy sebességmérőt.

Hogyan működik? Előszőr le kell töltenünk a TIER e-roller megosztás nevű alkalmazást, majd ebben regisztrálni. Ehhez szükséges megadni a nevünket és a bankkártyaadataink, ugyanis ezek nélkül nem használható. Ezt követően a térkép segítségével kereshetünk egy rollert, amit lefoglalhatunk vagy egyből használatba vehetünk. Az utazás megkezdéséhez, be kell olvasnunk a járművön található QR kódot, majd az applikáció 1000 forinttal terheli a számlánkat. Az eszköz használatához 250 forint feloldási díjat kell fizetni, ezt követően 60 forintba kerül percenként az út. Ha kevesebb mint 1000 forintért utazunk, akkor a fennmaradó összeget visszatérítik, ami akár 7 napba is telhet. Lehetőség van bérletvásárlásras is 1790 forintért, ami korlátlan feloldást enged meg. A tesztünk során kilenc percig használtuk az eszközt, ami 790 forintba került.

Még indulás előtt az applikáció megkér minket, hogy viseljünk sisakot, hogy töltsük fel a telefonunk, hogy saját felelősségre használjuk az eszközt és hogy ne közlekedjünk ittasan.

Ezeknek eleget téve, és ha betöltöttük a 18. életévünket, 25 km/órás sebességgel is haladhatunk. Olyan területeken, ahol sűrű a gyalogos forgalom, ott 10 km/órás sebességre korlátoz minket az eszköz.

A rollert csak a térképen megjelölt parkolókban lehet otthagyni, ha nem ezt tesszük plusz költséggel kell számolnunk. A város fehér, piros, sárga és szürke zónákra van osztva. A fehér zónákban korlátozás nélkül használható, a sárgában csak korlátozott sebességgel, a gyalogos forgalom miatt. Sötétszürke színnel jelölték a szolgáltatási területen kívül eső helyeket, ezekben nem lehet utazást indítani vagy befejezni. A piros színnel jelölt területek pedig, a behajtani és parkolni tilos zónák.

Mivel az elektromos roller is egy közlekedési eszköz, ezért azt minden esetben a KRESZ adta szabályok betartása mellett kell kezelni. Törekedjünk arra, hogy kerüljük a gyalogosok áltál használt területeket, valamint inkább a bicikliutakat vegyük igénybe.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek